2017. jún 17.

Sikeres akarsz lenni az életben?

írta: A siker döntés kérdése
Sikeres akarsz lenni az életben?

Tanuld meg, hogyan viselkedik egy magabiztos, sikeres ember!

Hogyan tűnj magabiztosnak?

Rengetegen írtak már erről a témáról, de azt gondolom, van még új a nap alatt, hiszen a legtöbb ilyen jellegű írás abban merül ki, hogy mosolyogj, ami persze valóban, fontos, de én szeretnék egy kicsit mélyebbre ásni, mert talán nem is sejted mennyi minden múlik azon, milyennek láttatod magad. Mivel itt vagy és az írásaimat olvasod, joggal feltételezem, hogy valamiben szeretnél sikeres lenni, netán azon töröd a fejedet, hogy vállalkozásba kezdj. Ez mind szuper, hiszen minél több sikeres ember él egy országban, annál sikeresebb maga az ország is. És minél több a vállalkozó, annál több a munkahely, annál inkább fejlődik a gazdaság és így tovább.

Biztosan tapasztaltad már te is, hogy nem mindig a legmegfelelőbb embert veszik fel az adott pozícióra, vagy, hogy egy szórakozóhelyen a lányokkal nem feltétlenül a szépfiúnak van szerencséje, a nagydumásoké a világ! Azoké, akik el tudják hitetni a másokkal, hogy lazák, magabiztosak.

De nem mindenki olyan szerencsés, hogy ilyennek született. Sebaj, ez tanulható.

Akár vállalkozáson töröd a fejed, akár éppen egy állásinterjúra készülsz, netán csajozni, pasizni szeretnél, fontos, hogy tudd, minden ezen múlhat. Vállalkozóként meg kell tudnod győzni az ügyfeleidet, hogy a te szolgáltatásodat/termékedet kell igénybe venniük, mert arra van szükségük. Alkalmazottként a főnöködet kell meggyőznöd, hogy nálad jobbat nem talál. Egy flört alkalmával, pedig kiszemeltedet.

De vajon miért és hogyan?

Nos, a miértre a válasz, azért, mert az emberek a sikeres emberekhez vonzódnak, a sikeres emberek, pedig magabiztosságot sugároznak egész lényükkel. A mozdulataik, mimikájuk, öltözködésük, testtartásuk mind arról tanúskodik, hogy jönnek, látnak, győznek. Miért vonzódunk a sikeres emberekhez? Azért, mert több ezer éve bizony a sikertelen emberek halálra voltak ítélve. Az életben maradáshoz az kellet, hogy a vadász magabiztosan oda merjen állni a zsákmány elé és le merje ölni azt. Kellet, hogy minden porcikájából erőt sugározzon, határozott legyen. Képzelj csak el egy kis bizonytalan tutyi- mutyi vadászt, aki lesben lapul, aztán mikor meglátja a sétáló vacsit azon kezd töprengeni, kiugorjon a bokorból és rávesse magát a prédára vagy inkább mégse, mert hát az elég nagynak tűnik. Vajon melyik vadász volt a népszerűbb a törzsben? A sikeres aki vacsival tért haza, vagy a félszeg, aki addig töprengett, míg elszalasztotta az alkalmat? Ezért fontos, hogy megtanuld, hogyan légy, vagy legalábbis, hogyan tűnj magabiztosnak. A világ nem sokat változott-e tekintetben.  Csak ma nem vadászni, hanem dolgozni megyünk. És bizony ma is a magabiztos ember fog vacsorát haza vinni a családjának. Azt hiszem leszögezhetjük, hogy a sikeres emberekhez  való vonzalmunk, ősi eredetű, már-már a génünkben van.

Hogyan tűnj magabiztosnak? íme 5 fontos dolog, amit jó ha megtanulsz:

 

  1. TESTTARTÁS: A magabiztos emberek testtartása a tipikus győztes testtartás, legegyszerűbben úgy tudom megfogalmazni, hogy hasat be, mellet ki, áll felemel. Igyekezz minél nagyobb teret elfoglalni. A lazaság is magabiztosságot tükröz. Lazaság alatt azt értem, hogy lábaid enyhén terpeszben vannak, kezed a zsebedben, kihúzod magad, a fejed felemeled és a másik szemébe nézel. Ezzel azt sugárzod a másik félnek, hogy teljesen biztonságban érzed magad, tisztában vagy vele, hogy te vagy az ász. Érdemes ezt tükör előtt gyakorolni. A gyakorlást pedig célszerű azzal kezdeni, hogy felveszed a győztes pózt. Ez az a póz, amit akkor látsz, mikor egy elnök megnyeri a választásokat, vagy egy sportoló a dobogó tetejére jut. Játszd el, hogy te vagy az isten, ezután pedig vedd fel a sikeres emberek fent említett magabiztos testtartását.19264945_10209298942059707_1584821625_n.jpg
  2. GESZTIKULÁCIÓ: A gesztikuláció segíteni fog a minél nagyobb tér elfoglalásában, valamint segít megakadályozni, hogy a ruháddal, vagy az ujjaiddal babrálj beszéd közben. Így tuti nem fogod bizonytalan ember benyomását kelteni, de ne kapálózz, csak mértékkel. Soha ne fond össze a karod magad előtt! Ilyet magabiztos ember nem csinál. A karok mellkason való összekulcsolása, bizonytalanságot, zárkózottságot feltételez. Ez is az ősidőkre vezethető vissza, hiszen a mellkas, a belső szervek védelmére lett kitalálva.consulting-2204248_340.pngA képet látva, mit gondolsz, melyikük irányítja a beszélgetést? Melyikük a sikeresebb?
  3. MIMIKA: Nagyon fontos, hogy beszélgetés során folyamatosan keresd és tartsd a szemkontaktust. Mosolyogj, amennyit csak lehet és lehetőleg enyhén nyitott szájjal, villantsd meg a fogaidat, vigyázat ne vicsorogj! Ez is lazaságot, magabiztosságot kölcsönöz. Az emberek, sokkal őszitébbnek érzik ezt a mosolyt, mint a csukott szájjal történőt, arról azt feltételezik nem álságos.19206355_10209299015221536_690793122_n.pngNeked melyik mosolya tűnik a leginkább valódinak?
  4. BESZÉD: Talán nem is sejted, de a beszéded hangereje és sebessége is sokat számít. A legjobb ha hangosan érthetően beszélsz, semmi esetre se dörmögj az orrod alatt és, ami a tempót illeti 3,5 szót ejts ki 3 másodpercenként. Ez az az ideális beszédtempó, amely még nem hadarás, de azt jelzi tudod miről beszélsz. Ügyelj rá, hogy időnként tarts egy kis szünetet, mivel ezzel fent tudod tartani az érdeklődést. A monoton bla blabla bla bla unalmassá válik. Amennyiben hangsúlyozol és egy-egy mondat után szünetet tartasz nem fog lankadni a hallgató figyelme. Egyszerűen fogalmazz. Ne használj túl sok idegen szót és nyakatekert mondatokat. Egyrészt azért ne, mert ellenkező hatást fogsz elérni vele, mint amire számítasz (nem fognak okosnak gondolni, mint hiszed), másfelől pedig, ha hiszed, ha nem az emberek nem szeretik, ha fordítaniuk kell, miközben valakit hallgatnak, hiszen agyunk ilyen alkalmakkor több energiát kell, hogy használjon, mint egyszerű szöveg hallatán. Hogy ez miért baj? Nos, mert az ember úgy lett megalkotva, hogy folyamatosan a túlélésre koncentráljon, ha nyakatekert idegen szavaktól hemzsegő mondatokat használsz, akkor az agy a túlélésre szánt energiát kezdi fosztogatni és ez rossz. Képzeld, Amerikában csináltak egy felmérést, aminek az eredménye képen kiderült, hogy a politikusok, mint Obama vagy Trump, beszédei nyolcadik osztályos gyerekek szintjén vannak megfogalmazva. Pontosan a fent említett okokból kifolyólag. Az egyszerű jobb! Ez a lényeg.
  5. VISELET: A viseleted, természetesen legyen mindig az alkalomhoz illő, de amire figyelj ezen kívül az  a piros szín. Használd! Na nem telibe pirosra gondolok, de legyen rajtad legalább egy szembetűnő piros kiegészítő vagy ruhadarab ez lehet egy sál, esetleg nyakkendő, hölgyeknél karkötő vagy fülbevaló. Ez azért fontos, mert a piros optimista, tevékenységre serkentő szín. Bátorságra, áldozatkészségre emlékezteti tudatalattinkat. A piros szín senkit sem hagy hidegen. Szeretheti, gyűlölheti, de a piros szín mellett nehezen marad közömbös.businessman-676359_340.jpg

Ha az életedet eredményesen szeretnéd élni, akkor magabiztosságot kell sugároznod. A fenti öt módszert pedig könnyedén elsajátíthatod és meglátod, az eredmény nem fog elmaradni. Merj változni és változtatni!

Sok sikert!

Szólj hozzá

vállalkozás Önismeret