2017. jún 03.

Az induló vállalkozások bukásának 4 oka

írta: A siker döntés kérdése
Az induló vállalkozások bukásának 4 oka

Ezt a bejegyzést azoknak szánom, akik már vállalkozók vagy arról álmodoznak, hogy egy szép napon ők is azok lesznek.

cross-157492_960_720.png

Talán te is tudod, hogy tíz új vállalkozásból kilenc csődbe jut az első öt év során. Ha azt a tíz vállalkozást nézzük, amelyik túlélte az első öt évet, akkor azt fogjuk látni, hogy ezekből kilenc a második öt évben fog csődöt mondani.Ennek elsősorban az az oka, hogy a vállalkozás vezetője nem rendelkezik azokkal az erősségekkel, tulajdonságokkal, amelyeknek birtokában megbírkózhatna a vállalkozói lét viszontagságaival.Gondolok itt lelkierőre, kitartásra. Nincs meg bennük az a belső hang, amelyik azt mondja, hogy: emeld fel a segged és ne siránkozz itt tovább a szerencsétlenségeden. Állj fel és haladj tovább, nem sajnálhatod magad egész nap!

Az induló vállalkozások kudarcának másik oka az iskolarendszer, amely az alkalmazotti létre készíti fel a gyerekeket és nem a vállalkozók életére. Márpedig a vállalkozói és az alkalmazott lét nagyban különbözik egymástól. Ha a munkahelyeden, dolgozóként nem kapod meg a fizudat, keresel másik állást. No de vállalkozóként, ha nem az elképzeléseid szerint mennek a dolgok, nem állhatsz odébb. Nincs főnököd, aki majd megoldja a problémákat. Rendszeresen akár hónapokon éveken át megeshet, hogy "ingyen" kell dolgoznod. Egy korábbi írásomban már említettem, hogy egy jó vezetőnek bizony 200%-on kell teljesítenie, mert ugye, ha alkalmazott vagy lejár a munkaidőd, fogod magad és mész haza. DE! Ha vállalkozó vagy ilyenkor kezdődik az igazi munka, a papírmunka és azok a színfal mögötti folyamatok, amik életben tartják a vállalkozásodat. Aztán mikor kiszámolod a bevételed jó eséllyel kevesebb lesz a pénzed, mint alkalmazottként lenne a fizetésed. Ehhez kell a 200% , hogy kitarts és csináld és ne add fel! Az alkalmazott lét másik "előnye", hogy mikor szabadságra vagy nyaralni mennek, nem gondolnak a munkára. Te vállalkozóként, bármit is csinálsz folyamatosan a munkádon fog kattogni az agyad. Nincs pihenés nincs megállás. Folyamatos tanulás, fejlődés kell, hogy legyen az életed. Ha a vállalkozásod működése akadozik (pl.: nem kapsz elég megrendelést stb) Az alkalmazottad keres más munkahelyet magának. És mit csinálsz te? Őrült módon kezdesz dolgozni. 

A harmadik kudarchoz vezető ok egyesek szerint a tőke hiánya. Ők azzal érvelnek, hogy sokan átgondolatlanul vágnak bele az álmaik megvalósításába. Nem gondolnak bele abba a lehetőségbe a nagy lelkesedés közepette, hogy talán hónapokat kell majd átvészelniük bevétel nélkül, miközben kiadásaik gyarapodni fognak.Én és nem csak én, azt gondolom, hogy egy jó vallalkozónak nincs szüksége elegendő tőkére, csupán kreativitásra. Arra viszont annál inkább. Minden ötlet lebutítható annyira, hogy bele lehessen vágni, ha az ember elég okos hozzá.

A negyedik nagy probléma, ha nem rendelkezel vezetői képességekkel. A tapasztalatlan vezetők azt gondolják, annyi a dolguk, hogy megmondják az alkalmazottaknak, mit kell tenniük. Ha pedig nem úgy mennek a dolgok, esetleg az alkalmazottnak más ötlete van és azt megemlíti, meg sem hallgatja. Helyette inkább elbocsájtással fenyeget. Egy jó vezető nem megfélemlíti az alkalmazottait, sokkal inkább inspirálja őket. Ha kiemelkedő vezető akarsz lenni a világban fontos, hogy tudd mi a különbség, inspirálás, motiváció és vásárlás között.

Aki szeretne jó vállalkozóvá fejlődni, annak fejlesztenie kell a

  • lelki intelligenciáját 
  • érzelmi intelligenciáját
  • fizikai intelligenciáját
  • mentális intelligenciáját Robert T. Kiyosaki szerint és én teljesen egyetértek vele ebben a kérdésben is.

Tehát összefoglalva a kudarc okai:

  1. Ha nem rendelkezel azokkal a tulajdonságokkal, amelyek birtokában, képes leszel megbírkózni a vállálkozói léttel
  2. Az alkalmazotti létre felkészítő iskolarendszer.
  3. A kreativitás hiánya
  4. Vezetői képességek hiánya

Ezek mind kiküszöbölhető és tanulható képességek :) Mindent bele!

 

 

Szólj hozzá

vállalkozás