2017. jún 05.

Több vállalkozóra van szükség! De hogyan fogj hozzá?

írta: A siker döntés kérdése
Több vállalkozóra van szükség! De hogyan fogj hozzá?

Ma már bárkiből lehet vállalkozó, annak ellenére, hogy a vállalkozói lét nem való mindenkinek.

Ma Magyarországon, hatalmas a munkanélküliség, (KSH adatai szerint: A 2017. február–áprilisi időszakban 209 ezren vannak.) ezért is érzem úgy, hogy most van igazán nagy szükség új vállalkozókra, új munkahelyekre, olyanokra melyeket IGAZI VEZETŐK irányítanak.

Ma már bárkiből lehet vállalkozó, annak ellenére, hogy a vállalkozói lét nem való mindenkinek.

Rengeteg féle vállalkozás és még több féle vállalkozó van. A gyermek felügyeletet egyéni vállalkozóként vállaló babysitterektől a kisboltokat üzemeltető családi vállalkozásokon át egészen addig a maroknyi embercsoportig, akik az egész világra hatással lévő hatalmas birodalmakat hoznak létre.

Hogy hogyan fogj hozzá?

Ez bizony nem egyszerű kérdés és határozottan működő recept sincs. Egy dolog teljesen biztos, hogyha vállalkozni akarsz és sikeres szeretnél lenni, akkor rengeteg tanulás vár rád. A gondolkodásmódodat gyökeresen meg kell változtatnod. Érdemesnek tartom, a gazdag és sikeres emberek gondolkodásmódjának elsajátítását. Ha már azt is pontosan tudod, hogy mivel szeretnél foglalkozni, akkor nem árt egy nagy piackutatásba kezdened, hogy felmérd a kereslet és kínálat arányát. Azt is remek ötletnek tartom, hogy menj el dolgozni egy olyan helyre, amilyen vállalkozásba te is fogni szeretnél. Amennyiben így teszel, alkalmad lesz kitanulnod a szakmát és annak minden buktatóját így a magad kárán fogsz tanulni, ráadásul, még pénzt is keresel közben. Megfigyelhetsz egy már működő modellt testközelből. Robert T Kiyosaki szerint a leendő vállalkozók számára a legjobb üzleti iskola a McDonald’s.

mcdonald-998495_340.png

Hogy miért?

Mert, ha egy céget akarsz működtetni, akkor valójában egy rendszer működtetését kell megtanulnod. És ebben a Meki verhetetlenül jó. Ezért is tudott globális szervezetté válni. (Azoknak a fiataloknak, akik egyszer szeretnének többet elérni az életben, mint beosztottként várni a fizetésüket, határozottan ajánlom a McDonald’s- ot nyári munkának megrohamozni.) Lehet, hogy a fizu nem sok, de a tapasztalat, amit itt megszerezhetsz mindennél többet ér. „Nem az tesz gazdaggá, amit tudsz, amit nem tudsz, az szegénnyé tesz” Azért remek ötlet, ha kiismersz egy ilyen zseniálisan működő rendszert, mert mint azt már említettem a legtöbb vállalkozás nem a pénz, sokkal inkább a tapasztalathiány miatt megy csődbe. Amennyiben elég tapasztalattal rendelkezel, azt is tudni fogod, hogy mindig az utolsó utáni pillanatig ki kell tartanod. Továbbá értékesítési képességeidet is fejlesztened kell. Donald Tramp azt tanácsolja, hogy dolgozz egy hálózati marketing cégnél és ez valóban remek ötlet, hogy kiváló értékesítővé válj. Meg kell tanulnod, hogy a kudarc barátod, tilos félned az elutasítástól! Ahhoz, hogy ne félj a visszautasítástól, rengetegszer meg kell tapasztalnod, milyen az. Erre pedig egy hálózati marketinggel foglalkozó cégnél van a leginkább lehetőséged.

Nem kevésbé fontos, kommunikációs készséged javítása. Mivel, ha már nem félsz a kudarctól, beszélned kell. Mégpedig iszonyatosan lehengerlő módon, mivel embereket kell meggyőznöd, arról, hogy téged válasszanak netalán befektetőket, hogy adják neked a pénzüket. Ez pedig csakis akkor fog menni, ha jó beszélőkével rendelkezel. Gyakorolnod kell. Mégpedig azért, mert nem győzöm elégszer hangsúlyozni, a bukás oka a legtöbb esetben nem a pénzhiány, hanem a tapasztalat hiánya az ok!

A tapasztalatot pedig csak úgy tudod megszerezni, hogy elbuksz és felállsz, azután újra buksz, és megint felállsz. És újra és újra. Ez a vállalkozói szellem lényege!

Ha szeretnél sikeres emberek tapasztalatiból tanulni, akkor érdemes kapcsolatépítésen is elgondolkoznod, így talán a később hasznos kapcsolatokon túl, még mentort is találhatsz magadnak. Jó-jó, de hogyan?

  • Járj üzleti reggelikre, kezdj beszélni az emberekkel.
  • Építsd a kapcsolataidat, akár facebook-os ismerőseid révén. Én például minden szülinap és névnap alkalmával üzenetben köszöntöm fel az olyan ismerőseimet, akikkel nem vagyok napi szintű kapcsolatban. Erre mindig reagálnak, ami után már könnyű beszélgetésbe elegyedni velük. Elég pár kedves kérdés és meg is vagy, soha nem tudhatod mire lesz még jó egyszer.
  • Továbbá rengeteg klubbot is találsz a neten kifejezetten kezdő, illetve, már vállalkozók számára. Megéri a tagsági díjba fektetned, hiszen nagyszerű emberekkel találkozhatsz a rendezvényeiken. Természetesen ingyeneset is találsz.

Összefoglalva röviden:

  1. A sikeres vállalkozó tanul, fejlődik folyamatosan.
  2. Bátor, nem fél kérdezni, se ismerkedni.
  3. A sikeres emberek gondolkodásmódját gyakorolja.
  4. Alapos piackutatást végez, mielőtt belevág.
  5. Ha kell a tapasztalatért, munkába áll egy olyan cégnél, amilyenről, maga is álmodik.
  6. Kiváló vezető, rendszert irányít és rendszerben gondolkozik.
  7. Profi értékesítő.
  8. Szenzációs kommunikációs képességgel, rendelkezik, fejleszti is azt.
  9. Kapcsolatot épít. Üzleti rendezvények, üzleti reggelik állandó vendége.
  10. Mentort szerez, mások tapasztalatait képes hasznosítani.

Ne feledd a siker döntés kérdése!

Szólj hozzá

vállalkozás