2017. jún 01.

Fejleszd magad sikeresre!

írta: A siker döntés kérdése
Fejleszd magad sikeresre!

Benned megvannak a sikeres vállalkozók képességei?

Sokan azért nem mernek belevágni, egy vállalkozás elindításába, mert azt gondolják, nekik nem menne, így inkább lemondanak az álmaik megvalósításáról és beletörődnek a szürke hétköznapokba. Pedig annyira nem nagydolog! 

Összeszedtem nektek mára pár igazán fontos tulajdonságot, amivel a sikeres vezetőknek rendelkeznie kell. Te is látni fogod, hogy ezek a képességek, bizony jól fejleszthetőek, így aztán bárkiből lehet sikeres ember. Persze kell, hogy tarts egy alapos önismeretet, azért, hogy fel tudd mérni, pontosan milyen tulajdonságok hiányoznak esetleg belőled, illetve melyek azok, amelyeket érdemes erősítened vagy akár szinten tartanod.

businessman-2056031_340.jpg

Ha vállalkozókról, sikerről beszélünk, bizony vannak közös pontok, amelyekkel kizárólag a sikeres vállalkozók rendelkeznek. Nézzük, melyek ezek:

  • Kizárólag akkor lehetsz sikeres a szakmádban, ha érted a dolgod. Nem elég jónak lenni, legyél te a legjobb
  • Elengedhetetlen, hogy szuper kapcsolatteremtő képességgel rendelkezzél.
  • Tudnod kell, hogyan bánj az emberekkel
  • Vezető képességekkel kell rendelkezned
  • Jól kell tűrnöd a rázós helyzeteket,
  • Fontos, hogy tudd megfelelően kezelni a konfliktusokat
  • Megfelelően kell mérlegelned, hogy csak kellő mértékben vállalj kockázatot
  • 200%-on kell teljesítened
  • Maximálisan siker orientált kell, hogy legyél
  • Kell, hogy higgy magadban
  • Akarj önálló lenni

Mint azt fentebb említettem kell Az önismeret!

Hogyha az ember fia vállalkozásra adja a fejét, akkor bizony ő maga az egyetlen ember ezen a kerek bolygón, aki képes felmérni alkalmas-e az általa kitervelt feladatra. Mert, hogy ugye amíg alkalmazottnak jelentkezünk egy nekünk szimpááátikus hirdetésre a menet a következő. Elküldjük az önéletrajzunkat és várunk. Egy arra alkalmasnak vélt személy döntésére, hogy behívnak-é interjúra,avagy már itt elbukunk. Most álljunk pozitívan a kérdéshez. Mondjuk, hogy pár napon belül megcsörren a telefonunk és kapunk egy időpontot, hogy megmérettessünk. Jó eséllyel itt egy Hr-es kolléga dönt a sorsunk további alakulásáról és meghozza az ítéletet alkalmasak vagyunk-e az általunk megpályázott munkakör betöltésére.

No de most. Most nekünk kell meghoznunk ezt a bizony nem mindig egyértelmű döntést. És itt jön képbe az önismeretünk. Ebben az esetben ez az egyetlen dolog, ami segítségünkre lehet a döntés meghozatalában.

Hogyan váljunk képessé, hogy hiteles képet alkossunk magunkról?

A neten számtalan önismerettel kapcsolatos tesztet találunk, ám ezekkel az a probléma, hogy eléggé általánosak. Rengetegszer előfordul, hogy az ember a feltett kérdésekre nem talál a megadott válaszlehetőségek közül egyet sem, ami konkrétan az ő elképzeléseinek megfelel, így csak rányom valamelyik felkínált lehetőségre. Emiatt persze a teszt nem egészen lesz hiteles.

Ha bárotoktól, rokonainktól kérünk véleményt, az megint nem a legokosabb ötlet, hiszen fennáll a veszélye, hogy lelki nyugalmunk megőrzése érdekében élnek a kegyes hazugság jogával, így megint csak hamis képet alkotunk majd, a másik véglet pedig, aki esetleg kishitűsége miatt mindenáron lebeszélni, hátráltatni igyekszik majd. Nem feltétlenül rosszindulatból, sokkal inkább azért, mert így is gondolja: vállalkozni nem helyes.

Így hát mivel nincs még egy ember, aki úgy ismer minket, mint mi önmagunkat, kénytelenek leszünk saját magunk megfigyelni milyenek is vagyunk, adott helyzetekben hogyan reagálunk?

A személyiségünk öröklött illetve tanult összetevőkből áll. De Akár öröklött, akár tanult viselkedésről legyen szó, LEHET VÁLTOZTATNI RAJTA! Nem mondom, hogy könnyű, de lehetséges, és ez a lényeg. A személyiség fejleszthető! És mivel egy vállalkozás sikere vagy bukása csak rajtunk, képességeinken, személyiségünkön múlik, azt gondolom megéri a tanulást, a munkát.

Ha tisztába jöttünk önmagunkkal akkor: Mire van szükségünk? 

Hatalmas mennyiségű önbizalomra, így első körben. HINNI KELL önmagunkban, hinni abban, hogy amit célul kitűztünk, az reális, hinni a sikerben. Hinned kell abban, hogy döntéseid hatással vannak, az események alakulására! Keresnünk kell a kihívásokat, és nem megriadnunk. A saját véleményünkben is hinnünk kell, persze jó dolog, ha meghallgatunk másokat, de mérlegeljünk, és ne feltétlenül gondoljuk mindenkit okosabbnak magunknál.

 Persze ne essünk át a ló túloldalára se! A túlzott önbizalom éppen olyan káros és okozhatja a vállalkozás kudarcát, mint a kevés.

katt ide egy szupi önismereti tesztért :)

Szólj hozzá

Önismeret